Skip to content

Curs de „Prevenție și pregătire pentru dezastre”

În cadrul proiectului au fost organizate 5 cursuri pe subiectul “Prevenția și pregătirea pentru dezastre”, în 5 sate din raionul Cahul. Cursul a fost ținut de reprezentanții Crucii Roșii din Galați și un expert din Galați.

Cursul a fost axat pe principalele tipuri de dezastre, cum ar fi inundațiile, cutremurele, incendiile, alunecările de teren, furtunile și ninsorile abundente, precum și catastrofele cauzate de activitatea umană. Participanții au obținut cunoștințe despre măsurile ce trebuie luate pentru a elimina consecințele negative ale dezastrelor și a salva oamenii și animalele, au făcut cunoștință cu experiențe și exemple de cazuri când oamenii s-au mobilizat pentru a se ajuta reciproc și a elimina daunele din localitățile lor. Ei au aflat cât de important este ca într-o localitate să existe un grup de voluntari care să intervină pentru a ajuta victimele, iar autoritățile locale să aibă un plan pentru gestionarea situațiilor de urgență și evacuarea locuitorilor. O altă componentă a cursului a fost despre grija cu care trebuie tratate victimele dezastrelor. Faptele simple de omenie din partea semenilor din aceeași comunitate, care nu au fost afectați de dezastru, aduc alinare, siguranță și demnitate celor aflați în nevoi. Până la intervenția instituțiilor de resort (SMURD, ambulanță etc.), în primele momente de tragedie, aceste gesturi de solidaritate prin acordarea de găzduire, distribuirea unor alimente calde, apă, îmbrăcăminte uscată și curată, aduc puțină alinare și consolidează comunitatea. La final, fiecărui participant i-a fost înmânat câte un certificat de participare.
De asemenea, DSE Cahul, partener în cadrul proiectului, a predat fiecărei primării câte 2 generatoare electrice de 3 Kw și 8,5 Kw, procurate din bugetul proiectului, iar Crucea Roșie Galați, câte un kit de supraviețuire cu instrumente de primă necesitate pentru situațiile de urgență.

În data de 09.08.2021, cursul a fost organizat la Văleni.

În data de 12.08.2021, cursul a fost organizat la Cucoara.

În data de 16.08.2021, cursul a fost organizat la Zîrnești.

În data de 19.08.2021, cursul a fost organizat la Borceag.

În data de 23.08.2021, cursul a fost organizat la Brînza.

Related News