Crearea unei rețele trilaterale transfrontaliere pentru dezvoltarea și comercializarea produselor locale tradiționale agroalimentare în zona transfrontalieră a Dunării de Jos
Acest proiect a fost finanțat din Fonduri ale Uniunii Europene
Durata proiectului a fost: 08 Octombrie 2013 – 08 August 2015
Beneficiar: Asociatia pentru Dezvoltarea Durabilă a Deltei Dunării, Tulcea, România
Partenerii proiectului:
Agentia de Cooperare Transfrontaliera și Integrare Europeană, Cahul, Republica Moldova
Bugetul total al proiectului: 750 292 USD
Aria de implementare: Implementarea proiectului s-a efectuat în Republica Moldova, România și Ucraina
Scopul Principal al proiectului a fost de a îmbunatati performanțele economice din mediul rural în zona transfrontalieră Dunărea de Jos.
Obiectivul proiectului:
- Creșterea productivității și competitivității sectorului local de procesare agroalimentar în spațiul rural din zona transfrontalieră Dunărea de Jos;
Activităţile proiectului:
- Realizarea activitatilor de management al proiectului, de coordonare și comunicare (inclusiv promovare și vizibilitate);
- Consolidarea capacității producătorilor agricoli locali de a dezvolta spiritul antreprenorial în cadrul unor microintreprinderi în domeniul produselor agroalimentare locale;
- Crearea de facilități durabile pentru a promova inițiativele economice bazate pe prelucrarea produselor locale agroalimentare;
- Crearea unui cadru viabil pentru schimbul de experiență între părțile interesate (stakeholderi) locale în domeniul agroalimentar.
Rezultatele proiectului:
- 60 persoane instruite, calificate și autorizate din Moldova, Romania si Ucraina, în prelucrarea fructelor / legumelor în produse agroalimentare locale;
- 3 centre de prelucrare funcționale pentru conserve de fructe și / sau legume, care să joace rolul de incubatoare de afaceri din mediul rural (câte 1 in fiecare țară);
- cel puțin 15 microintreprinderi noi și cel puțin o nouă asociație de prelucrare create în zona Dunării de Jos;
- 1 rețea funcțională pentru dezvoltarea și comercializarea produselor locale și tradiționale agro-alimentare din zona Dunării de Jos;